Έχοντας βυθιστεί στον ψηφιακό κόσμο της μάθησης, είναι εύκολο να ξεχάσουμε πως ακόμα υπάρχει μια συντριπτική πλειοψηφία ανθρώπων που σκέφτεται να χρησιμοποιήσει την τεχνολογία στην εκπαίδευση για πρώτη φορά. Και τα ερωτήματα που δημιουργούνται είναι πολλά.
Τι εργαλείο πρέπει να χρησιμοποιήσω και ποια μεθοδολογία; LMS ή LRS; Πρέπει να ενσωματώσω gamification, να ανταποκρίνεται στο χρήστη, να καταγράφει τα δεδομένα του; Και όσο για τα AR, VR και όλες αυτές τις νέες τεχνολογίες; Πρέπει να αξιοποιήσω κάποια; Και αν ναι, πώς θα ξέρω ποια να διαλέξω;

Μην ανησυχείς, παρακάτω θα βρεις 10 κορυφαία tips για να εισέλθεις με επιτυχία στον χώρο του e-learning:

1η συμβουλή e-learning  Ξεκίνησε καταγράφοντας ποιες τεχνολογίες χρησιμοποιεί ήδη ο οργανισμός. Αν μπορείς να βασιστείς σε κάτι με το οποίο οι εκπαιδευόμενοι θα έχουν περισσότερη οικειότητα, τότε θα υπάρχει λιγότερη αντίσταση και μικρότερο κόστος.

2η συμβουλή e-learning  Λάβε υπόψιν τόσο την κουλτούρα του οργανισμού σου όσο και την κουλτούρα των ανθρώπων για τους οποίους σχεδιάζεις την εκπαίδευση. Η κουλτούρα του κοινού που απευθύνεσαι μπορεί να διαφέρει αρκετά με αυτή της επιχείρησης/οργανισμού σου.

3η συμβουλή e-learning  Αναλογίσου τι είναι ήδη επιτυχημένο στον οργανισμό σου. Για παράδειγμα, έχει μια αναπτυσσόμενη στρατηγική εκπαίδευσης ή η γενικότερη εικόνα «μυρίζει» αποτυχία;

4η συμβουλή e-learning  Ψάξε για προβλήματα που χρειάζονται επίλυση. Όπου είναι δυνατό, σύνδεσέ τα με τους στρατηγικούς στόχους του οργανισμού. Αυτό το στάδιο είναι πολύ σημαντικό και έχει την προοπτική να μετατρέψει το ρόλο της εκπαίδευσης σε ένα στρατηγικό σύμμαχο για την επιχείρηση.

5η συμβουλή e-learning  Μην αποσπάσαι από καλές και ακριβές τεχνολογίες. Αν θες οι εργαζόμενοί σου να βιώσουν την εμπειρία του να κάνουν κάτι με ρίσκο σε ένα ασφαλές περιβάλλον, τότε το VR ίσως είναι μια καλή επιλογή, αλλά αν ψάχνεις για κάτι πιο συμβατό με την εκπαίδευση, τότε ίσως να πρέπει να διαλέξεις κάποια διαφορετική φόρμα.

6η συμβουλή e-learning  Κράτα επαφή με επαγγελματίες ανθρώπους και groups και αξιοποίησε τα δίκτυά τους ώστε να παίρνεις χρήσιμες συμβουλές. Η κοινότητα του e-learning είναι πολύ υποστηρικτική και θα σου προσφέρει μεγάλη βοήθεια.

7η συμβουλή e-learning  Να ενδιαφέρεσαι και να ρωτάς.. Αν σου κίνησε το ενδιαφέρον κάποια τεχνολογία ή κάποιος προμηθευτής, ρώτα χρήστες ή πελάτες για την άποψή τους σε αυτό που σε ενδιαφέρει. Άκου αυτά που θα σου συστήσουν και να είσαι διατεθειμένος να κάνεις και εσύ το ίδιο.

8η συμβουλή e-learning  Παρακολούθησε τις καλύτερες πρακτικές εκπαίδευσης σε άλλους οργανισμούς μέσω διαφόρων βραβείων που λαμβάνουν, συνεδρίων κλπ. Μείνε ενεργός στα social και εντόπισε νέα trends. Πάρε μέρος σε σεμινάρια και εκδηλώσεις όπου μπορείς να αναπτύξεις τις γνώσεις και το δίκτυό σου.

9η συμβουλή e-learning  Διάβαζε τα blogs από τους καλύτερους στο e-learning.

10η συμβουλή e-learning  Σκέψου τις δικές σου δυνατότητες. Τι μπορείς να φέρεις στο τραπέζι και πού χρειάζεσαι τη βοήθεια άλλων; Το να απευθυνθείς σε κάποιον ειδικό για να σε βοηθήσει να πάρεις τις σωστές επιλογές αν στερείσαι σχετικά skills, είναι σωστή κίνηση. Αν χρειάζεσαι κάπου βοήθεια, μη διστάζεις να τη ζητάς.

Πηγή: robhubbard.wordpress.com

Γνωρίστε το κορυφαίο εργαλείο e-learning!
Μάθετε πώς το FlexLearn καλύπτει τις ανάγκες εκπαίδευσης του οργανισμού σας.